Hbis-ww 299 BRAWA ze setu 48952 – odstranění reklamního nápisu

 

gif brawa Hbis-ww odstaranění nápisu3

Svoji sbírku modelů jsem obohatil o set zbrusu nových  vozů Hbis-ww značky BRAWA. Jak už to tak bývá  jeden z modelů  se mi díky svému reklamnímu potisku nelíbil. Následující text a obrázky prozradí, jak jsem postupoval abych model přivedl do stavu odpovídajícímu mým představám.

Nápis jsem se rozhodl odstranit. Díky sousedícím nápisům, které jsem chtěl zachovat nebylo odbroušení jemným smirkem možné,  použil jsem proto metodu smývání nápisu vatovou tyčinkou namočenou v ředidle.

Pomůcky:

  • ředidlo
  • modelářská maskovací páska
  • vatové tyčiny

Nejprve jsem maskovací páskou vymaskoval sousední nápisy a tím zajistil jejich ochranu před poškozením. Je dobré používat pásku modelářskou, obyčejná malířská páska špatně snáší mechanické namáhání a nemá se příliš ráda s ředidlem.

Jednosměrnými tahy vatovou tyčinkou namočenou v ředidle  ve směru šipek zajistím aby se páska neodchlipovala. Je důležité model nezaplavovat ředidlem, tyčinka musí být jen vlhká.

Nejprve jde dolů text, šedá barva podkladu odolává déle, nakonec však také ustoupí.

Chce to trpělivost a  v závěru trošku přitlačit.

Plocha po odstraněném nápisu je v barvě plastu bez jakékoli povrchové úpravy a díky tomu je vidět přechod. Toto vyřeší nástřik malé vrstvy matného laku

Výsledek práce  je velmi dobrý, stopy po jakémkoli modelářském zásahu nejsou znát.

Příspěvek byl publikován v rubrice železniční vozidla se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *