stavba vodního jeřábu MINIATUR

Potřeba dostatečného zásobování vodou, tedy důležitým médiem pro provoz parních lokomotiv provází železnici od jejího počátku. Vodní jeřáby, to jsou zařízení, kterými se parní lokomotivy nebo jejich tendry zbrojí vodou bývaly proto častým vybavením stanic a dep. Ve stanicích odbočných a vlakotvorných bývaly vodní jeřáby samozřejmostí, stejně jako v depech a malých strojových stanicích. Mezilehlé stanice bývaly vodními jeřáby vybaveny v závislosti na nutnosti zbrojit, ta vyplívala z délky vozebních ramen, kapacity vodojemů obvykle provozovaných lokomotiv, nebo třeba ze sousedství stanice s trakčně náročným úsekem trati, vyvolávajícím větší spotřebu paliva a vody.
Umístění v kolejištích stanic vyplívalo z provozní potřeby, praktičnosti užití a provozní technologie stanice nebo depa. Je důležité také zmínit souvislost mezi vodními jeřáby a vodárnou, která tyto zásobovala vodou. Pokud bylo kolejiště vybaveno prostředky pro zásobování vodou, stála ve stanici obvykle věžová stavba vodárny ať už samostatně nebo jako součást remízy.

Na náš místní modelářský trh dodává vydařené stavebnice modelů typických vodních jeřábů výrobce MINIATUR ve velikostech HO, TT a O. Koukněte jak jsem při stavbě a povrchové úpravě postupoval.

V balení najdete kvalitní odlitek samotného jeřábu včetně chobotu, mosazný lept (žebřík a kolo uzávěru), mosaznou tyčovinu a vodní obtisk s výstražným šrafováním.

Resinový odlitek lze jednoduše běžnými způsoby zbavit nálitků a obrousit.

Vrtákem vhodného průměru jsem vyvrtal v základu otvor pro tyč uzávěru ventilu a zespod do chobotu.

K lepení základních dílů jsem použil pružné vteřinové lepidlo

Leptané doplňky šly jednoduše oddělit o d aršíku a naohýbat do potřebného tvaru.

Konečná kompletace proběhla opět za pomoci pružného vteřiňáku.

Základní povrchová úprava byla provedena nástřikem základní barvy VALLEJO a následně nástřikem lesklé barvy odstínu RAL 7031.

Lesklá barva s pomocí obtiskových vodiček pomůže přilnout vodnímu obtisku.

Rezavé víko z krablovaného plechu jsem čtyřmi odstíny rzi nabarvil tak, aby rez nebyla jednolitá. Arvu jsem nejprve nanášel štětcem a k barevnému rozbití posloužila versatilka s upnutým molitanem.

Všudypřítomný drážní rezavý prach dopadající shora je znázorněn nástřikem velmi zředěné tmavé barvy rzi.

Barvení betonového soklu chtělo pevnou ruku, stejně jako malování kanálové vpusti pod chobotem.

Ke kanálové vpusti jsem doplnil čerstvou rez, spáry a hrany soklu jsem napustil černým washem pro zvýraznění detailů a opětovným nástřikem velmi zředěné barvy tmavé rzi jsem celý vodní jeřáb sjednotil. Na konec matný lak a je hotovo. Jak vypovídá titulní obrázek je možné model doplnit o sloupanou barvu, stečeniny rzi, vlhkost kolem kanálové vpusti nebo mech rostoucí na vlhkých místech.

Použitý materiál a pomůcky:

  • model vodního jeřábu MINIATUR
  • stříkací pistole
  • skalpel nebo ulamovací nůž (najdete zde), žiletková pilka, pěnové brousítko
  • ruční vrtačka s vrtákem vhodného průměru
  • kovové pravítko
  • molitan k nanášení barev upnutý ve versatilce
  • štětec

Použité barvy a přípravky:

Propustky a použité materiály můžete zakoupit v

Příspěvek byl publikován v rubrice stavby se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *